MeoGamingTR Forum

Teknolojide Son Kullanıcının Kalesi!
  1. MeoGamingTR
  2. Şerlok! Bilinen Anketçi
  3. Undervolt Reberi
  4. Çarşamba, 01 Temmuz 2020
  5.  E-posta abonesi olun
Undervolt tam olarak nedir?


https://arttotech.com/wp-content/uploads/2019/08/Undervolt-1-850x445.jpg.webp

İşte bu yazıda tam olarak bunu yanıtlamaya çalışacağım. Birçok kişi gibi bana da işlemciye giden volt miktarını azaltarak performansı artırabilme fikri çok saçma gelmişti. Lakin bu işlemin temelinde çok mantıklı bir fikir yatıyor. Öncelikle işe undervolt işleminin ne olduğu ile başlayalım. Undervolt işlemi, işlemciye giden voltaj miktarını azaltma işleminin adıdır.

Dizüstü bilgisayarların işlemcileri çok güçlü olabildikleri için belirli riskler meydana gelir. Bunun en büyüğü ısınmadır. İşlemciler, masaüstü bilgisayarlara göre kat be kat küçük laptop kasalarına sığdırıldıkları için soğutma işlemi dizüstü bilgisayarlarda, masaüstü bilgisayarlardaki gibi gerçekleşememektedir. Bu sebeple birçoğumuzun aşina olduğu laptopta 100 derece sıcaklıkta işlemcide su kaynattık geyiği ortaya çıkmaktadır.

https://arttotech.com/wp-content/uploads/2019/08/Undervolt-1024x576.jpg.webp

Undervolt bunu tam olarak nasıl önlüyor?

Bir işlemciye undervolt yapıldığı zaman işlemcinin çekirdeklerinin frekansını değiştirmiş olmazsınız. Ancak işlemcinin çektiği güç miktarını milivolt düzeyinde azaltmış olursunuz. Bunu sonucu olarak işlemci çok güç alamaz ve en yüksek güç aldığındaki performansa ulaşmaz. Lakin yaptığımız değişiklik o kadar minimal düzeydedir ki en yüksek performansına çok çok yakın bir performansa ulaşır. Bu performans düzeyinde işlemci sıcaklığı termal limiti aşmadığı için ¨Thermal Throttling¨ dediğimiz olay gerçekleşmez. Bu sebeple bilgisayarımız hem serin çalışır hem de Thermal Throttling'e bağlı olarak performans kaybı yaşamaz. Thermal Throttling ise kötü bir şey olarak bilinen ancak işin aslı işlemci için çok kritik öneme sahip olan bir özelliktir. Thermal Throttling, diğer bir adıyla Termal Darboğaz, işlemcinin belli bir sıcaklık limitini geçtikten sonra performansını kısarak işlemcinin kendini yakmasını önler. Elbette uzun ömürlülük için çok güzel bir şeydir ancak biz oyuncular bu özelliği pek sevmeyiz. Bunun en büyük neden bilgisayarı zorlayacak işlemler yaparken (Örneğin, oyun oynarken veya render yaparken.) ani performans düşüşlerine bağlı olarak anlık takılmalar meydana gelir. Bu yüzden olabildiğince Thermal Throttling’ten kaçınılmalıdır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi bunun en güzel yolu undervolt işlemidir. Peki undervolt işleminin zararları var mıdır?
Elbette ki vardır.
Undervolt işleminin ucunu kaçırırsanız bilgisayarınız zarar görebilir. Bu sebeple minimal düzeyde bir undervolt yaparak kendi riskinizi almalısınız. Eğer undervolt işleminin nasıl yapıldığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz ¨Undervolt Nasıl Yapılır?¨ adlı rehberimize bakmanızı öneririm. Okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıklı ve güvende kalın.

YAZAR: Moderatörümüz Knizel
Bu iletiyi değerlendirin:
Yorum
Henüz bir yorum yapılmamış.


Henüz bu iletiye bir yanıt yazılmamış.
Bu iletiye ilk yanıt yazan siz olun!